Flag

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

24 porcji
Łatwy
40 min
Idealny duet – truskawka i rabarbar. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto na letnie dni.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast dżemu truskawkowego możesz użyć świeżych truskawek. Pokrój je na małe cząstki, dodaj 2 łyżki cukru i podgotuj przez chwilę z rabarbarem.

Jeżeli nie chcesz podpiekać kruchego spodu, przed nałożeniem owoców na ciasto, możesz posypać nieupieczony spód 30 g kaszy manny. Kasza manna wchłonie soki, które wypłyną z owoców i ciasto nadal będzie kruche.


Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
400 gmąki
1 szczyptasoli
130 gcukru
2 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt.żółtek
270 gmasła (zimnego)
2 łyżkiwody (zimnej)
Nadzienie
500 grabarbaru
250 gdżemu truskawkowego, niskosłodzonego lub 250 g świeżych truskawek i 2 łyżki cukru

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę pszenną, sól, cukier drobny i cukier z wanilią. Dodaj żółtka, pokrojone na kawałki zimne masło, zimną wodę i szybko zagnieć. Ciasto podziel na 2 części. 1/3 ciasta zostaw na kruszonkę, a drugą większą część przeznacz na kruchy spód. Oba kawałki ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.


Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.


Większą część ciasta rozwałkuj i przenieś do blaszki. Wstaw blachę do lodówki na ok. 30 minut. 

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika. 

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Nadzienie

Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Dżem truskawkowy przełóż razem z rabarbarem do garnka. Wymieszaj i podgotuj przez chwilę, aż dżem się rozpuści i obtoczy cząstki rabarbaru.*


Na podpieczonym spodzie ułóż rabarbar z dżemem truskawkowym, a następnie posyp kruszonką.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto  pozostaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Zamiast dżemu truskawkowego możesz użyć świeżych truskawek. Pokrój je na małe cząstki, dodaj 2 łyżki cukru i podgotuj przez chwilę z rabarbarem.

    Jeżeli nie chcesz podpiekać kruchego spodu, przed nałożeniem owoców na ciasto, możesz posypać nieupieczony spód 30 g kaszy manny. Kasza manna wchłonie soki, które wypłyną z owoców i ciasto nadal będzie kruche.


    Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.