
Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę pszenną, sól, cukier drobny i cukier z wanilią. Dodaj żółtka, pokrojone na kawałki zimne masło, zimną wodę i szybko zagnieć. Ciasto podziel na 2 części. 1/3 ciasta zostaw na kruszonkę, a drugą większą część przeznacz na kruchy spód. Oba kawałki ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Większą część ciasta rozwałkuj i przenieś do blaszki. Wstaw blachę do lodówki na ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Dżem truskawkowy przełóż razem z rabarbarem do garnka. Wymieszaj i podgotuj przez chwilę, aż dżem się rozpuści i obtoczy cząstki rabarbaru.*
Na podpieczonym spodzie ułóż rabarbar z dżemem truskawkowym, a następnie posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Jeżeli nie chcesz podpiekać kruchego spodu, przed nałożeniem owoców na ciasto, możesz posypać nieupieczony spód 30 g kaszy manny. Kasza manna wchłonie soki, które wypłyną z owoców i ciasto nadal będzie kruche.
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Wielkanocne babeczki

Mazurek kajmakowy z wanilią i czekoladą

Babeczki jogurtowe z porzeczkami i kruszonką

Kokosowe brownie bezglutenowe

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami
