Flag

Chutney truskawkowy

ok. 7 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Połączenie truskawki, pomarańczy i papryki z odrobiną pikanterii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gtruskawek
2 - 3 szt.pomarańczy
1 szt.papryki czerwonej
3 szt.papryki chilli
5 szt.ziela angielskiego
0,5 łyżeczkipieprzu ziarnistego
2 szt.liści laurowych
4 łyżkicukru
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1 łyżeczkachili w proszku
1 łyżkakoncentratu z czerwonych buraków

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pomarańcze obrać ze skóry i powycinać cząstki ostrym nożem tak, aby pozbyć się białych błonek, rozdrobnić.


Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.


Papryczki chili umyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę. Ostrym nożem zeskrobać miąższ.


Owoce i paprykę przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, chili i cukier. Wsypać Żelfix.


Chutney zagotować nie przerywając mieszania. Gotować ok. 3 min.


Garnek zestawić z ognia, dodać koncentrat z czerwonych buraków, mieszać do zaniku piany.


Gorącym chutneyem napełnić po brzegi słoiki, szczelnie zakręcić pokrywki i ustawić na ok. 5 minut do góry dnem.