PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chutney truskawkowy

Połączenie truskawki, pomarańczy i papryki z odrobiną pikanterii

o 7 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chutney truskawkowy

Składniki:

1000 g truskawek
2 - 3 szt. pomarańczy
1 szt. papryki czerwonej
3 szt. papryki chilli
5 szt. ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
2 szt. liści laurowych
4 łyżki cukru
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżka koncentratu z czerwonych buraków

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pomarańcze obrać ze skóry i powycinać cząstki ostrym nożem tak, aby pozbyć się białych błonek, rozdrobnić.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Papryczki chili umyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę. Ostrym nożem zeskrobać miąższ.

Owoce i paprykę przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, chili i cukier. Wsypać Żelfix.

Chutney zagotować nie przerywając mieszania. Gotować ok. 3 min.

Garnek zestawić z ognia, dodać koncentrat z czerwonych buraków, mieszać do zaniku piany.

Gorącym chutneyem napełnić po brzegi słoiki, szczelnie zakręcić pokrywki i ustawić na ok. 5 minut do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chutney truskawkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 75kJ
18kcal
222kJ
53kcal
Tłuszcz 0.77g 2.21g
Węglowodany 4.52g 12.92g
Białko 1.41g 4.03g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt