Flag

Choinka z piernika

ok. 30 porcji
Łatwy
40 min
Śliczna i jadalna ozdoba świątecznego stołu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmasła
1 opak.Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 mlwody
30 gorzechów włoskich
40 grodzynek
30 gmoreli suszonej
Do dekoracji
200 gwiórków kokosowych
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Piernika XXL Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Rozpuść i ostudź masło. Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do formy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Formowanie ciasta

Ciasto odsatw do wystudzenia. Zdejmij papier. Z ciasta wytnij nożem kształt choinki.

4

Dekorowanie

Większą część wiórków przesyp do woreczka i dodaj zielony barwnik. Potrząsając woreczkiem zabarw wiórki na zielono. 

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 


Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.


Następnie udekoruj ciasto. Na nie zastygnięty jeszcze lukier wysyp wiórki kokosowe zielone oraz pozostałe białe tworząc "śnieg na gałęziach". Udekoruj choinkę posypkami.