Brzoskwiniowa Szeherezada

Biszkopt przełożony brzoskwiniową masą i masą śmietanową w wersji XXL

ok. 30 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Brzoskwiniowa Szeherezada

Ciasto:

3 szt. jajek
6 łyżek wody (gorącej)
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
100 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

1 puszka brzoskwiń w syropie
1 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szkl. wody
1 łyżka cukru
0,5 szt. cytryny (wyciśniętego soku)

Masa śmietanowa:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Głęboką blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj tłuszczem i włóż papierem do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj gorącą wodę i zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubij na puszystą masę. Mąki wymieszaj z z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Dodawaj partami do masy jajecznej cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Gotową masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Po upieczeniu ciasto odwróć papierem do góry. Papier zwilż zimną wodą, dzięki czemu ciasto będzie lepiej odchodzić od papieru. Biszkopt przekrój na pół i odetnij nożem nierówne brzegi.

3

Masa

Brzoskwinie przełóż do miski. Odlej do miseczki kilka łyżek syropu z brzoskwiń i wsyp opakowanie żelatyny. Żelatynę wymieszaj z syropem i rozpuść w kuchence mikrofalowej (żelatynę można także rozpuścić w kąpieli wodnej). Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, zblenduj na gładką masę, dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie i odstawi do lodówki do stężenia.

4

Poncz i przełożenie ciasta

Do ½ szklanki wody dodaj 1 łyżkę cukru i sok z połowy cytryny. Wszystko wymieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Biszkopt nasącz ponczem. Na pierwszą warstwę ciasta nałóż mus brzoskwiniowy i przykryj go drugą warstwą ciasta.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną, słodką śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubijaj jeszcze chwilę. Bitą śmietanę równo rozsmaruj na wierzchu ciasta.

6

Dekorowanie

Ciasto udekoruj srebrnymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Brzoskwiniowa Szeherezada

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 431 kJ
103 kcal
703 kJ
168 kcal
Tłuszcz 3.15 g 5.16 g
Węglowodany 16.75 g 27.46 g
Białko 2.01 g 3.30 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.