Flag

Brzoskwiniowa Szeherezada

ok. 30 porcji
Średni
40 min
Biszkopt przełożony brzoskwiniową masą i masą śmietanową w wersji XXL
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
6 łyżekwody (gorącej)
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 gmąki
50 gmąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
1 puszkabrzoskwiń w syropie
1 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Poncz
0,5 szkl.wody
1 łyżkacukru
0,5 szt.cytryny (wyciśniętego soku)
Masa śmietanowa
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Głęboką blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj tłuszczem i włóż papierem do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj gorącą wodę i zmiksuj. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubij na puszystą masę. Mąki wymieszaj z z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Dodawaj partami do masy jajecznej cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Gotową masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po upieczeniu ciasto odwróć papierem do góry. Papier zwilż zimną wodą, dzięki czemu ciasto będzie lepiej odchodzić od papieru. Biszkopt przekrój na pół i odetnij nożem nierówne brzegi.

3

Masa

Brzoskwinie przełóż do miski. Odlej do miseczki kilka łyżek syropu z brzoskwiń i wsyp opakowanie żelatyny. Żelatynę wymieszaj z syropem i rozpuść w kuchence mikrofalowej (żelatynę można także rozpuścić w kąpieli wodnej). Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki, zblenduj na gładką masę, dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie i odstawi do lodówki do stężenia.

4

Poncz i przełożenie ciasta

Do ½ szklanki wody dodaj 1 łyżkę cukru i sok z połowy cytryny. Wszystko wymieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru. Biszkopt nasącz ponczem. Na pierwszą warstwę ciasta nałóż mus brzoskwiniowy i przykryj go drugą warstwą ciasta.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną, słodką śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubijaj jeszcze chwilę. Bitą śmietanę równo rozsmaruj na wierzchu ciasta.

6

Dekorowanie

Ciasto udekoruj srebrnymi perełkami.