PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Biszkoptowa pisanka

Słodki symbol świąt wielkanocnych

o 14 - 16 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Biszkoptowa pisanka

Ciasto:

4 szt. jajek
125 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 g mąki
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Przełożenie:

250 g serka mascarpone
200 g kajmaku masy krówkowej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Masa śmietanowa:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 tabliczka czekolady białej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesianą mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodaj do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąkę z proszkiem. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu zetnij kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka. Ścinki ciasta drobno pokrusz. Biszkopt przekrój poziomo na połowę.

3

Przełożenie

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, wsyp do śmietany i ubij na sztywno. Wierzch i boki tortu udekoruj przygotowaną masą śmietanową.

5

Dekorowanie

Czekoladę zetrzyj na tarce, obsyp boki jajka. Boki można również udekorować drobno posiekanymi orzechami. Wierzch udekoruj perełkami przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biszkoptowa pisanka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1436kJ
343kcal
1327kJ
317kcal
Tłuszcz 21.94g 20.32g
Węglowodany 30.96g 28.67g
Białko 5.63g 5.22g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt