PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Biszkoptowa pisanka

Słodki symbol świąt wielkanocnych

o 14 - 16 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Biszkoptowa pisanka

Ciasto:

4 szt. jajek
125 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 g mąki
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Przełożenie:

250 g serka mascarpone
200 g kajmaku masy krówkowej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Masa śmietanowa:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 tabliczka czekolady białej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesianą mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodaj do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąkę z proszkiem. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu zetnij kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka. Ścinki ciasta drobno pokrusz. Biszkopt przekrój poziomo na połowę.

3

Przełożenie

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, wsyp do śmietany i ubij na sztywno. Wierzch i boki tortu udekoruj przygotowaną masą śmietanową.

5

Dekorowanie

Czekoladę zetrzyj na tarce, obsyp boki jajka. Boki można również udekorować drobno posiekanymi orzechami. Wierzch udekoruj perełkami przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biszkoptowa pisanka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1436kJ
343kcal
1327kJ
317kcal
Tłuszcz 21.94g 20.32g
Węglowodany 30.96g 28.67g
Białko 5.63g 5.22g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!