Flag

Bezowe lizaki

ok. 10 sztuk
Łatwy
20 min
Pyszne, kolorowe bezy urozmaicą każdy Kinderbal
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Składniki
patyczki do szaszłyków

Składniki

Składniki
3 szt.białka
1 szczyptasoli
150 gcukru pudru
1 łyżkamąki ziemniaczanej
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.posypki cukrowej

Zobacz produkty

Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na 140°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając. Ubitą pianę podziel na połowę. Do pierwszej części dodaj 3 krople barwnika czerwonego i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj 3 krople barwnika zielonego i dokładnie wymieszaj. Kolorowe piany przełóż do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce narysuj okręgi o śr. 7 cm. W każde kółko połóż patyczek tak żeby powstał nam lizak. Powstałą lukę po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową i posypujemy kolorową posypką.

2

Suszenie

Blachę z bezami wstaw do piekarnika.

Czas suszenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C


Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin (najlepiej przygotować bezy wieczorem wówczas można je zostawić w piekarniku na całą noc).

3

Dekorowanie

Na patyczki można nałożyć ozdobne rurki, które udekorowane cienką tasiemką stworzą radosny klimat.