Flag

Babka z lukrem

ok. 16 porcji
Średni
90 min
Babka drożdżowa z lukrem - smaczna propozycja na każdą okazję!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Kruszonka
30 gmasła
50 gmąki pszennej
40 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Babka drożdżowa
50 gmasła
300 gmąki pszennej
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
2 szt.jajek
125 mlmleka (ciepłego)
50 grodzynek (drobnych)
Lukier
ok. 150 gcukru pudru
ok. 2 łyżkisoku z cytryny
20 mlwody (wrzątku)

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Babka drożdżowa

W niedużym naczyniu zagnieć składniki na kruszonkę. Odstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć lub zmiksuj za pomocą mieszadeł świderek do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i wyrabiaj przez około 5 minut, pod koniec dodaj rodzynki.

2

Wyrastanie

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut, do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na temp. 180 °C. Funkcja piekarnika góra – dół.
Formę do babki z kominem wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy.

3

Pieczenie

Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmij z foremki po pięciu minutach, odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Lukier

Z przesianego cukru pudru, soku z cytryny oraz wrzątku wymieszaj lukier. Polej nim babkę.
Udekoruj ulubionymi bakaliami.