Flag

Tort Komunijny o smaku malinowym

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Malinowy smak na komunijnym stole
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
125 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
60 gmąki ziemniaczanej
60 gmąki
10 gProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Poncz
0,5 szkl.wody
2 łyżkicukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Masa
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Do dekoracji
200 mlmleka (zimnego)
1 opak.Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka
1 szt.Kielich z Hostią

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Śnieżnej Chmurki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodaj do utartych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o śr. 21 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Masa śmietanowa

Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój biszkopt poziomo na trzy części i nasącz przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Schłodzoną Śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania masy śmietanowe wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Biszkopt przełóż przygotowaną masą, również boki i wierzch tortu.

4

Śnieżna Chmurka

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml mleka (min. 2 % tł.), dodaj Śnieżną Chmurkę i wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Całość ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

5

Dekorowanie

Wierzch tortu udekoruj ubitą masą, kielichem z hostią i różyczkami.