PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka szafranowa

Babka z dodatkiem budyniu - szlachetna i wykwintna

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka szafranowa

Ciasto:

450 g mąki
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
0,75 łyżeczki soli
200 ml mleka
0,5 łyżeczki szafranu
200 g masła
160 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 24 cm z kominem dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski. Szafran zalej ciepłym mlekiem, tak, by nitki puściły kolor. Masło utrzj mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku, dokładnie miksując ciasto. Następnie dodaj na zmianę suche składniki oraz mleko, i miksuj na wolnych obrotach aż masy się połączą. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Ciasto wyjmij z formy.

3

Dekorowanie

W kąpieli wodnej rozpuść polewę, odetnij róg opakowania i polej nią ostudzone ciasto. Udekoruj perełkami błyszczącymi i złotymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka szafranowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1398 kJ
334 kcal
1457 kJ
348 kcal
Tłuszcz 15.17 g 15.80 g
Węglowodany 44.26 g 46.11 g
Białko 5.52 g 5.75 g