PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka domowa

Tradycyjny smak domowej babki

ok. 12 - 14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka domowa

Ciasto:

400 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g masła
200 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
5 szt. jajek
3 łyżki mleka

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Formę babkową (o śr. 22 cm) posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Masło utrzyj mikserem na jednolitą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciągle miksując dodaj szczyptę soli i kolejno 5 jajek. Do masy dodaj mąkę i 3 łyżki mleka. Całość dobrze wymieszaj i przełoż do formy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Upieczoną babkę wyjmij z formy i ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka domowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1382 kJ
330 kcal
1486 kJ
355 kcal
Tłuszcz 15.48 g 16.65 g
Węglowodany 41.84 g 44.99 g
Białko 6.39 g 6.87 g