
Babka drożdżowa
Składniki
Przygotowanie:
Roztop i przestudź masło. Podgrzej lekko śmietankę, wsyp do niej drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i skórkę startą z pomarańczy (sparzonej gorącą wodą i wyszorowanej szczoteczką). Do rozpuszczonych drożdży wbij jajka i wymieszaj mikserem.
Składniki mokre połącz z suchymi.
Zagniataj ciasto, dodając po trochu roztopione masło. Rodzynki sparz, osusz, oprósz mąką i wymieszaj z ciastem. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz.
Ciasto nałóż do posmarowanej masłem i dokładnie obsypanej bułką tartą formy o średnicy 22 cm.
Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę zostaw w formie na 10 min., a następnie wyjmij, ostudź i udekoruj lukrem rozrobionym z gorącą wodą.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Winogronowe ciasto jogurtowe z bezą

Sernik kokosowy

Cud Malina!

Pierniczkowe renifery na choinkę

Babka domowa

Babka kokosowa
