PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Zielona choinka

Choinka, która pachnie słodko, a na jej gałązkach połyskują białe płatki śniegu...

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Zielona choinka

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Bożego Narodzenia dekoracji z czekolady Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj zielony barwnik i wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub do woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na zimne babeczki tak, aby powstały choinki.

4

Dekorowanie

Babeczki udekoruj elementami z czekolady na Boże Narodzenie i śnieżynkami cukrowymi przed podaniem.

Babeczki Złote Święta

Babeczki jogurtowe można udekorować także w inny sposób. Wystarczy rozgrzać w ciepłej wodzie dwa opakowania lukru gotowego klasycznego Dr. Oetkera, przelać do miseczki umieszczonej w garnku z gorącą wodą (ważne, aby miseczka była większa niż obwód garnka). Przy pomocy pędzelka nakładać lukier i cienko smarować babeczki. Następnie do miseczki wsypać perełki złote Dr. Oetkera, zanurzać w nich babeczki i przy pomocy szpatułki przykładać perełki do babeczek, aby równomiernie przykleiły się do lukru. Udekorować czekoladowymi ozdobami na Boże Narodzenie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Zielona choinka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1578 kJ
377 kcal
1449 kJ
346 kcal
Tłuszcz 23.83 g 21.86 g
Węglowodany 36.78 g 33.74 g
Białko 4.06 g 3.73 g