Flag

Babeczki z marcepanowymi słonikami

12 porcji
Średni
60 min
Te babeczki przyniosą Ci szczęście! :)
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i formować kształty.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Do dekoracji
400 gmasy marcepanowej
120 gcukru pudru
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Płatki czekoladowe (znajdują się wewnątrz opakowania babeczek) dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieć w misce z cukrem pudrem. Następnie masę podziel na 3 równe części. Pierwszą część odłóż i zabarw dodając 8-10 kropli czerwonego barwnika. Pozostałe dwie części zabarw na niebiesko dodając 1/3 do maksymalnie ½ opakowania niebieskiego barwnika.


Różową masę marcepanową cienko rozwałkuj między papierem do pieczenia. Następnie wytnij 12 kół o śr. ok. 7 cm. Z reszty masy wytnij wykrawaczką malutkie kwiatki. Na środek kwiatków przyklej perełki.


Picture - slonik elementy.jpg

Z niebieskiej masy wykonaj słoniki. Uformuj wałeczek o śr. ok. 1,5 cm i podziel go na 5 cm odcinki. Paseczki wygnij w łuk, aby powstał tułów i nogi słonia. Wykałaczką ponacinaj końce, by powstały nóżki słonika. Następnie uformuj wałeczek o śr. 2 cm i podziel go na 3,5 cm odcinki. Wałeczek wygnij w łuk i jeden koniec zaokrąglij, by powstała głowa. Wykałaczką wykonaj małe dziurki i umieść w nich perełki jako oczy. Drugi koniec wałeczka rozciągnij lekko zaginając do góry, by powstała trąba. Na końcu trąby wykonaj wykałaczką dwie małe dziurki i wgniecenia na trąbie (sprawi to wrażenie, że słoń podnosi trąbę). Uszy słonika wykonaj z 24 kawałków w kształcie listków o dł. ok. 2,5 cm. Ogon słonika wykonaj z cienkiego sznureczka o dł. ok. 2,5 cm. Następnie spłaszcz koniec i natnij wykałaczką, by powstał frędzelek.


Elementy słonika można łączyć ze sobą delikatnie zwilżając je wodą lub użyj do tego rozrobionego lukru. Na tułów słonika nałóż głowę z trąbą, na czubku głowy przyklej uszy. Z tyłu tułowia przymocuj ogonek.


Na wierzch babeczek przyklej różowe kółeczka z kwiatkami. Na środku przymocuj słoniki.

Porady i wskazówki

  • Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i formować kształty.