Flag

Biszkopt z niebieską śmietaną, galaretką i owocami

24 porcji
Średni
20 min
Zaskakująca odsłona klasyka! Kompozycja delikatnych kolorów, pięknie zwieńczona krystaliczną galaretką, która podkreśla niebieski odcień śmietany.
Połączenie biszkoptu, masy śmietanowej, galaretki oraz owoców to bardzo dobrze znany rodzaj wypieku, który gości w każdym domu. Teraz zaskocz swoich bliskich całkiem nową prezencją tego ciasta. Niebieska, naturalnie barwiona bita śmietana daje wiele możliwości urozmaicania słodkości.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
4 szt.jajek
140 gcukru drobnego
40 mloleju
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
160 gmąki pszennej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Galaretka
2 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
800 mlwody wrzącej
250 gborówek amerykańskich
Poncz
125 mlwody
1 łyżeczkacukru pudru
1 łyżkasoku z cytryny
Niebieska śmietana
500 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Śmietan-fixu Niebieskiego Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Niebieskiego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę wyłóż na samym spodzie papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C grzałka góra dół.

 
Białka jaj ubij na sztywną pianę, w trakcie kiedy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj cukier.
Ubijaj do momentu, kiedy cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej oraz ekstrakt wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Przelej całość do formy o wym. 25 cm x 35 cm i wyrównaj. 

2

Pieczenie

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Galaretka

We wrzątku rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.

4

Poncz

Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem.

5

Niebieska śmietana

Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix niebieski Dr. Oetkera wymieszany wcześniej z cukrem pudrem. Ubij całość na sztywno.

6

Przełożenie ciasta

Wystudzony biszkopt nasącz ponczem. Wyłóż niebieską śmietanę i borówki.
Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.