PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Mikołaje

Babeczki Mikołaje ozdobione lukrami plastycznymi

12 sztuk

trudny 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Mikołaje

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml wody
100 ml oleju

Krem śmietankowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

preparation

Przygotowanie

1

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na połowę. Jedną część zagnieć z barwnikiem czerwonym.

2

Buźki Mikołaja

Białą masę zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Okrągłą wykrawaczką wycinaj kształt, by stworzyć mikołajkową buźkę. Foremką z falbanką wytnij kolejny kawałek masy na brodę, którą przytnij u góry okrągłą wykrawaczką. Przy pomocy zwilżonego wodą pędzelka przyklej ze sobą oba elementy. Wąsy utwórz wycinając wąski kawałek masy, który delikatnie uformuj w dłoniach. Wąsy od spodu posmaruj mokrym pędzelkiem i przyklej do brody. Z małych kulek wykonaj pomponiki. Następnie rozwałkuj czerwony lukier. W czasie wałkowania podsypuj cukrem pudrem. Okrągłą foremką wytnij czapkę Mikołaja. Koło przetnij na pół i doklej do twarzy. Z drugiej połówki wytnij pozostałą część czapki, do której przymocuj wcześniej przygotowany pompon. Z małych czerwonych kawałków utwórz kuleczki, z których wykonaj noski. Ze złotych małych perełek zrób oczy, dociskając je nieco głębiej w masę.

3

Prezenciki

Z wyciętych z rozwałkowanego czerwonego lukru prostokątów stwórz małe prezenciki.
Z białego, rozwałkowanego kawałka lukru wytnij dwa wąskie paski i ułóż je na krzyż tworząc wstążeczkę. Paseczki zwilż lekko wodą i doklej na prostokąt. Z kolejnego kawałka wyciętego paska wykonaj pierwszą cześć kokardki. Dwa jego końce złącz do środka, odwróć i przyklej do wstążki. Następnie wytnij jeszcze dwa krótkie paski, z których na końcach po jednej stronie wytnij dwa małe trójkąty, by utworzyć końcówki wstążki i przyczep je blisko kokardy. Z małego rozwałkowanego kawałka wytnij ostatni element, mały prostokątny kawałek, który przyczep na środku kokardy.

4

Czapki Mikołaja

Z rozwałkowanego białego lukru foremką z falbanką wycinaj małe kawałki. Z kawałków czerwonego lukru wykonaj stożek, odchyl jego koniec i doczep biały pompon. Czapki umieść na białym lukrze. Wszystkie dekoracje odsatw do wyschnięcia.

5

Babeczki

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

6

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Po upieczeniu babeczki odstaw do wystudzenia.

7

Krem śmietankowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Utrzyj miękkie masło na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem Kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Kremem udekoruj wystudzone babeczki, a na koniec ułóż dekoracje z lukru plastycznego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Mikołaje

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1750kJ
418kcal
1390kJ
332kcal
Tłuszcz 19.96g 15.84g
Węglowodany 55.34g 43.92g
Białko 4.32g 3.43g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt