PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Mikołaje

Babeczki Mikołaje ozdobione lukrami plastycznymi

12 sztuk

trudny 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Mikołaje

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml wody
100 ml oleju

Krem śmietankowy:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

preparation

Przygotowanie

1

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na połowę. Jedną część zagnieć z barwnikiem czerwonym.

2

Buźki Mikołaja

Białą masę zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Okrągłą wykrawaczką wycinaj kształt, by stworzyć mikołajkową buźkę. Foremką z falbanką wytnij kolejny kawałek masy na brodę, którą przytnij u góry okrągłą wykrawaczką. Przy pomocy zwilżonego wodą pędzelka przyklej ze sobą oba elementy. Wąsy utwórz wycinając wąski kawałek masy, który delikatnie uformuj w dłoniach. Wąsy od spodu posmaruj mokrym pędzelkiem i przyklej do brody. Z małych kulek wykonaj pomponiki. Następnie rozwałkuj czerwony lukier. W czasie wałkowania podsypuj cukrem pudrem. Okrągłą foremką wytnij czapkę Mikołaja. Koło przetnij na pół i doklej do twarzy. Z drugiej połówki wytnij pozostałą część czapki, do której przymocuj wcześniej przygotowany pompon. Z małych czerwonych kawałków utwórz kuleczki, z których wykonaj noski. Ze złotych małych perełek zrób oczy, dociskając je nieco głębiej w masę.

3

Prezenciki

Z wyciętych z rozwałkowanego czerwonego lukru prostokątów stwórz małe prezenciki.
Z białego, rozwałkowanego kawałka lukru wytnij dwa wąskie paski i ułóż je na krzyż tworząc wstążeczkę. Paseczki zwilż lekko wodą i doklej na prostokąt. Z kolejnego kawałka wyciętego paska wykonaj pierwszą cześć kokardki. Dwa jego końce złącz do środka, odwróć i przyklej do wstążki. Następnie wytnij jeszcze dwa krótkie paski, z których na końcach po jednej stronie wytnij dwa małe trójkąty, by utworzyć końcówki wstążki i przyczep je blisko kokardy. Z małego rozwałkowanego kawałka wytnij ostatni element, mały prostokątny kawałek, który przyczep na środku kokardy.

4

Czapki Mikołaja

Z rozwałkowanego białego lukru foremką z falbanką wycinaj małe kawałki. Z kawałków czerwonego lukru wykonaj stożek, odchyl jego koniec i doczep biały pompon. Czapki umieść na białym lukrze. Wszystkie dekoracje odsatw do wyschnięcia.

5

Babeczki

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

6

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Po upieczeniu babeczki odstaw do wystudzenia.

7

Krem śmietankowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Utrzyj miękkie masło na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem Kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Kremem udekoruj wystudzone babeczki, a na koniec ułóż dekoracje z lukru plastycznego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Mikołaje

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1750kJ
418kcal
1390kJ
332kcal
Tłuszcz 19.96g 15.84g
Węglowodany 55.34g 43.92g
Białko 4.32g 3.43g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej