PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki dla dzieci Stworki–kolorki

Wesołe babeczki dla dzieci Stworki-kolorki sprawdzą się doskonale nie tylko na kinderbal

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki dla dzieci Stworki–kolorki

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
200 g wiórków kokosowych
1 opak. ciasteczek z kawałkami czekolady "Piegusków"
1 opak. cukierków "lentilek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładać łyżką do przygotowanych foremek (znajdują się wewnątrz opakowania babeczek).

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Upieczone babeczki ostudzić.

3

Dekorowanie

Wiórki kokosowe podzielić na 4 równe porcje i przesypać je do oddzielnych woreczków. Do każdego woreczka stopniowo dodawać barwnik spożywczy i mieszać, dokładnie ugniatając woreczek, aż wiórki nabiorą odpowiedniego koloru. Kolorowe wiórki przesypać do miseczek – każdy kolor oddzielnie. Kiedy babeczki będą całkowicie wystudzone rozgrzać lukier. Wodę doprowadzoną do wrzenia odstawić na 5 minut. Torebkę z lukrem zanurzyć w wodzie o temp. do +70° C na 3 - 5 minut. Chwytając przez ściereczkę, wyjąć torebkę z naczynia i kilkakrotnie ugnieść, by wyrównać strukturę lukru. Polać nim babeczki równą warstwą. Przed zastygnięciem lukru obtoczyć każdą babeczkę w zabarwionych wcześniej wiórkach kokosowych. Kiedy lukier zastygnie, ostrożnie naciąć babeczkę i wsunąć ciastko. Następnie kremem dekoracyjnym wykonać oczy, na każdym oku ułożyć cukierka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki dla dzieci Stworki–kolorki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1938 kJ
463 kcal
1729 kJ
413 kcal
Tłuszcz 23.75 g 21.21 g
Węglowodany 59.52 g 53.15 g
Białko 4.49 g 4.01 g