PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki dla dzieci Stworki–kolorki

Wesołe babeczki dla dzieci Stworki-kolorki sprawdzą się doskonale nie tylko na kinderbal

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki dla dzieci Stworki–kolorki

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
200 g wiórków kokosowych
1 opak. ciasteczek z kawałkami czekolady "Piegusków"
1 opak. cukierków "lentilek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładać łyżką do przygotowanych foremek (znajdują się wewnątrz opakowania babeczek).

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone babeczki ostudzić.

3

Dekorowanie

Wiórki kokosowe podzielić na 4 równe porcje i przesypać je do oddzielnych woreczków. Do każdego woreczka stopniowo dodawać barwnik spożywczy i mieszać, dokładnie ugniatając woreczek, aż wiórki nabiorą odpowiedniego koloru. Kolorowe wiórki przesypać do miseczek – każdy kolor oddzielnie. Kiedy babeczki będą całkowicie wystudzone rozgrzać lukier. Wodę doprowadzoną do wrzenia odstawić na 5 minut. Torebkę z lukrem zanurzyć w wodzie o temp. do +70° C na 3 - 5 minut. Chwytając przez ściereczkę, wyjąć torebkę z naczynia i kilkakrotnie ugnieść, by wyrównać strukturę lukru. Polać nim babeczki równą warstwą. Przed zastygnięciem lukru obtoczyć każdą babeczkę w zabarwionych wcześniej wiórkach kokosowych. Kiedy lukier zastygnie, ostrożnie naciąć babeczkę i wsunąć ciastko. Następnie kremem dekoracyjnym wykonać oczy, na każdym oku ułożyć cukierka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki dla dzieci Stworki–kolorki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1938kJ
463kcal
1729kJ
413kcal
Tłuszcz 23.75g 21.21g
Węglowodany 59.52g 53.15g
Białko 4.49g 4.01g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej