do przepisu Babeczki dla dzieci Stworki–kolorki
1 opak. | Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera |
2 szt. | jajek |
100 ml | oleju |
75 g | jogurtu naturalnego 2% tł. |
2 opak. | Lukru gotowego białego Dr. Oetkera |
1 opak. | Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
200 g | wiórków kokosowych |
1 opak. | ciasteczek z kawałkami czekolady "Piegusków" |
1 opak. | cukierków "lentilek" |
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładać łyżką do przygotowanych foremek (znajdują się wewnątrz opakowania babeczek).
Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 20 min.
Upieczone babeczki ostudzić.
Wiórki kokosowe podzielić na 4 równe porcje i przesypać je do oddzielnych woreczków. Do każdego woreczka stopniowo dodawać barwnik spożywczy i mieszać, dokładnie ugniatając woreczek, aż wiórki nabiorą odpowiedniego koloru. Kolorowe wiórki przesypać do miseczek – każdy kolor oddzielnie. Kiedy babeczki będą całkowicie wystudzone rozgrzać lukier. Wodę doprowadzoną do wrzenia odstawić na 5 minut. Torebkę z lukrem zanurzyć w wodzie o temp. do +70° C na 3 - 5 minut. Chwytając przez ściereczkę, wyjąć torebkę z naczynia i kilkakrotnie ugnieść, by wyrównać strukturę lukru. Polać nim babeczki równą warstwą. Przed zastygnięciem lukru obtoczyć każdą babeczkę w zabarwionych wcześniej wiórkach kokosowych. Kiedy lukier zastygnie, ostrożnie naciąć babeczkę i wsunąć ciastko. Następnie kremem dekoracyjnym wykonać oczy, na każdym oku ułożyć cukierka.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1938kJ 463kcal |
1729kJ 413kcal |
Tłuszcz | 23.75g | 21.21g |
Węglowodany | 59.52g | 53.15g |
Białko | 4.49g | 4.01g |