
Tiramisu–ciasto przekładane
Składniki
Przygotowanie:
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubić mikserem na puszystą masę. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, równomiernie rozsmarować na grubość ok. 1 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Upieczony biszkopt podzielić na dwie części. Pierwszą część nasączyć kawą, drugą część – likierem amaretto.
Mikserem utrzeć na puch 200 g miękkiego masła. Do wysokiego naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawać kremy tiramisu, miksując najpierw na niskich, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodać utarte masło i miksować jeszcze przez 2 minuty.
Na dużym talerzu ułożyć biszkopt nasączony kawą i posypać kakao. Następnie posmarować warstwą kremu i również posypać kakao. Na krem położyć biszkopt nasączony likierem, posypać kakao. Wierzch posmarować kremem i na koniec posypać kakao.
Ciasto udekorować owocami oraz listkami mięty.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort z truskawkami i kremem budyniowym

Tarta jogurtowo-morelowa

Sernik z wanilią, granatem i bezami

Kostka bananowo - winogronowa

Tiramisu z owocami

Torcik chałwowy bez pieczenia
