
Szarlotka z gruszkami
Składniki
Szarlotka pysznie smakuje najlepiej na ciepło.
Jeśli ciasto podajesz następnego dnia po upieczeniu, możesz je podgrzać przez 5 min w temp. 200°C.
Przed pieczeniem możesz posypać krem budyniowy płatkami migdałowymi.
Przygotowanie:
Zawartość opakowania z ciastem kruchym wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż ciastem, podwyższając brzegi na boki formy. Spód ciasta delikatnie nakłuj widelcem i wstaw do zamrażarki na około 30 minut.
Następnie zmrożone ciasto piecz przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Jabłka i gruszki umyj. Obierz, przetnij do połowy, wydrąż gniazda nasienne i ułóż na cieście (powierzchnią przecinaną do ciasta). Czubki gruszek odkrój (tak żeby wyrównać je wysokością do jabłek). Pokrój je na mniejsze kawałki i poukładaj w wolne miejsca. W środek owoców nałóż rodzynki lub dżem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C w trybie góra-dół.
Budyń z cukrem rozmieszaj w 200 ml śmietanki. Resztę śmietanki zagotuj, a następnie stopniowo dodawaj rozrobiony krem. Całość gotuj do zgęstnienia, a następnie rozłóż równomiernie na owocach.
Ciasto włóż na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 170 °C
Zaraz po upieczeniu oddziel ciasto ostrym nożem od brzegów formy i wstaw jeszcze na 5 min do wyłączonego piekarnika. Następnie wyjmij i ostudź.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Motylem jestem

Ciasteczka korzenne

Brownie z orzechami

Bałwanki

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka z kremem budyniowym
