
Makowiec klasyczny
Składniki
Przygotowanie:
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Następnie podgrzej mleko, aby było ciepłe (ale nie gorące).
Przesiej mąkę do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj.
*Jeśli przygotowujesz ciasto na drożdżach świeżych w małym naczyniu rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej ciepłym mlekiem tylko do przykrycia drożdży, wymieszaj i odstaw na ok. 10-15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj cukier, cukier z wanilią, sól, żółtka, ciepłe mleko (*oraz zaczyn) i wszystko dokładnie zagnieć.
Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dalej zagniataj do momentu, w którym masło się wchłonie, a ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość (ok. 1,5 h).
Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masę makową (możesz też przygotować ją wcześniej). Wsyp mak do miski i zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestygnięcia.
Orzechy i migdały posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj do maku razem z rodzynkami, cukrem , cukrem z wanilią, ekstraktem pomarańczowym i migdałowym, miodem, miękkim masłem i dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełóż do masy makowej i wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 - 4 mm (ok. 30 x 40 cm). Nie powinien być szerszy niż papier do pieczenia, z którego korzystasz.
Wyłóż na niego równomiernie połowę porcji masy makowej, zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca z każdej strony, a następnie zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca, zawiń jego końce pod spód.
Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i ciasno zawiń dwukrotnie w papier. W podobny sposób postępuj z drugą częścią ciasta.
Oba makowce ułóż na jednej blasze i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Kiedy czas wyrastania minie, wstaw makowce do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Cukier puder wymieszaj dokładnie z gorącą wodą i polej nim jeszcze ciepłe makowce. Na koniec udekoruj skórką pomarańczową.
Z podanych składników można przygotować dwa makowce.
350 g maku
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
80 g rodzynek
120 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
80 g miodu
80 g miękkiego masła
4 białka
Szczypta soli
50 ml ciepłego mleka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej, niż warstwa maku i odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie posiekaj orzechy włoskie i migdały. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia.
Wystudzony mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka) i zmiel go dwa razy.
Do zmielonego maku dodaj cukier, cukier z wanilią, miód, miękkie masło, posiekane orzechy, migdały i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie wmieszaj pianę do masy.
Jeśli masa okaże się za mało wilgotna możesz na koniec dodać ok. 50 ml ciepłego mleka i wymieszaj.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Buchty drożdżowe

Omlety biszkoptowe

Babeczki na Wielkanoc - Kolorowe gniazdka

Babeczki jogurtowe z makiem

Makowe drożdżówki

Makowiec na drożdżowym spodzie na dużą blachę
