
Proste bułeczki z ziarnami na drożdżach
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej ciepłą wodę, zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i lekko zagnieć.
Podziel na 16 kawałków i formuj z nich kulki na bułki, układaj na blasze w odstępach.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z zimną wodą i posyp ziarnami lub pestkami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i wstaw do pieczenia drugą blachę bułeczek.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 250 °C
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Odrywany chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ryba w galarecie

Zupa tajska

Okrągły chleb pszenny na drożdżach (bez formy)

Precle z sezamem i makiem

Puszysta domowa pizza na dużą blachę
