
Piernikowe Anioły
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj przez ok. 1-2 min. do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Na wystudzonych pierniczkach nałóż lukier biały i udekoruj złotymi perełkami. Następnie po wyschnięciu narysuj kształty pastelowymi pisakami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pleśniak

Tort bezowy

Tarta panna cotta z wanilią i truskawkami

Marcepanowe świnki

Piernikowa piramida

Piernikowe Smakołyki
