
Pierniczki Laska Mikołaja
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier podziel na połowę. Do jednej z części dodaj barwnik czerwony do otrzymania właściwego odcienia i wymieszaj. Na pierniczkach narysuj paski na przemian białe i czerwone.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort mandarynkowy Moniki

Tarta waniliowa z galaretką z hibiskusa

Sernik stracciatella na zimno

Klasyczne tiramisu z ciemnym kakao

Pierniczki Kometa i Gwiazda

Pierniczki Mikołaje
