
Pierniczki Kometa i Gwiazda
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Przełóż lukier do woreczka, odetnij niewielki koniec i polukruj gwiazdkę oraz kometę. Następnie ułóż wzór ze złotych perełek zanim zastygnie lukier. Po wyschnięciu narysuj wzory złotym pisakiem i odstaw do zastygnięcia.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Makowiec na kruchym cieście

Babka cynamonowa

Sernik bez pieczenia z czekoladą i polewą Czarną

Sernik z truskawkami na herbatnikach

Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa

Pierniczki Laska Mikołaja
