Formę o wym. 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mak zalej mlekiem i gotuj na średniej mocy palnika ok. 30 min, aż mak wchłonie mleko. W misie miksera umieść miękkie masło i cukier puder. Ucieraj ok. 10 min. Białka oddziel od żółtek, a następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Do masy dodaj na zmianę mak i kaszę mannę, łyżka po łyżce. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz z nadmiaru soku i dodaj do masy. Dodaj proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód oraz ekstrakt pomarańczowy. Całość dokładnie zmiksuj. Białka ubij osobno na sztywną pianę i partiami dodaj do masy makowej. Zrób to delikatnie za pomocą szpatułki, aby masa nie opadła, a całość dobrze się połączyła.
Masę przelej do przygotowanej formy i piecz według wskazówek.
Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony makowiec odstaw do wystygnięcia. Opakowanie gotowego lukru umieść w naczyniu z gorącą wodą na 10 min. Wylej lukier na wierzch makowca. Płatki migdałów upraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia, obsyp nimi ciasto zanim lukier zastygnie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki