Flag

Misiowe pierniczki z dżemem

ok. 35 porcji
Średni
20 min
Kawałki piernika z dżemem wiśniowym i polewą deserową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmasła
1 opak.Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 mlwody
Przełożenie
1 słoikdżemu wiśniowego
2 łyżkimiodu
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Piernika XXL Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, ostudzone masło i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę o wym. 25 x 35 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóz papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z blachy po ok. 10 min. Odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Piernik przekrój poziomo ostrym nożem na dwie części. Dżem wymieszaj z miodem. Posmaruj dolny blat ciasta, przykryj drugim ciastem, lekko dociskając.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie łapiąc przez ściereczkę wyjmij torebki z naczynia. Odetnij róg i posmaruj górę ciasta. Gdy polewa zastygnie piernik pokrój na kwadraciki o boku 5 cm.