Flag

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

ok. 10 - 12 porcji
Średni
160 min
Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast podanych mąk możesz użyć innych mąk w dowolnych proporcjach np.: pszennej z żytnią czy orkiszową. Ważne, żeby nie wypiekać chleba na samej mące pełnoziarnistej, bo chleb wyjdzie ciężki i zbity. Najlepiej część mąki użytej do przepisu zastąpić mąką pszenną np.: 100 g mąki pszennej i 400 g mąki żytniej.
 
Pamiętaj też, że do chleba na mące pszennej dodajemy trochę mniej wody niż do chleba na mące żytniej wymieszanej z pszenną.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gmąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 gmąki pszennej chlebowej typ 750
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 opak.Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
10 gsoli
50 gziaren słonecznika
450 mlwody (ciepłej)
Dodatkowo
1 łyżkawody
50 gziaren słonecznika

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, drożdże, zakwas, cukier, sól i ziarna słonecznika. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1h.

2

Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je ponownie za pomocą miksera. Następnie przełóż ciasto do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp ziarnami słonecznika i delikatnie natnij nożem. Chleb odstaw do wyrośnięcia na 1 h w ciepłe miejsce.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 210°C. Wstaw foremkę do piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C


Następnie zmniejsz temp. do 180°C i kontynuuj pieczenie.

Czas pieczenia: 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Porady i wskazówki

  • Zamiast podanych mąk możesz użyć innych mąk w dowolnych proporcjach np.: pszennej z żytnią czy orkiszową. Ważne, żeby nie wypiekać chleba na samej mące pełnoziarnistej, bo chleb wyjdzie ciężki i zbity. Najlepiej część mąki użytej do przepisu zastąpić mąką pszenną np.: 100 g mąki pszennej i 400 g mąki żytniej.
     
    Pamiętaj też, że do chleba na mące pszennej dodajemy trochę mniej wody niż do chleba na mące żytniej wymieszanej z pszenną.