Flag

Cake pops na Kopcu Kreta

ok. 8 porcji
Średni
60 min
Pyszne, kolorowe lizaki zrobione z pokruszonego ciasta Kopiec Kreta
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 gmargaryny (miękkiej)
2 szt.jajek
75 mlmleka
3 szt.bananów
Do nasączenia
100 mlwody
1 łyżkacukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (letniej)
Do dekoracji
1 łyżkaśmietanki 18% tł.
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.posypki cukrowej
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Kopca Kreta Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 2 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta (resztę okruchów odłóż) i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Cake pops

Okruchy ciasta zmieszaj z łyżką śmietanki i zagnieć na jednolite ciasto. Następnie podziel je na 8 części i z każdej części uformuj kulkę. Kulki nabij na patyki i włóż do zamrażalnika na około pół godziny.

6

Dekorowanie

Polewy rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i nad miseczką oblewaj lizaki z ciasta. Przy pomocy małego pędzelka rozsmaruj równomiernie polewę na lizakach. Odstaw do zastygnięcia polewy. W razie potrzeby czynność powtórz i nałóż drugą warstwę polewy. Lukier rozpuść w ciepłej wodzie, przełóż do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i zrób paski na lizakach, a następnie udekoruj je kolorowymi posypkami i kwiatkami. Odstaw do całkowitego zatygnięcia. Przed podaniem wetknij lizaki w ciasto Kopiec Kreta.