Flag

Cake pops - słodki bukiecik

ok. 40 sztuk
Średni
40 min
Ciasto na patyczkach w formie słodkiego bukieciku w trzech odsłonach
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Koniec patyczków przed nałożeniem kulek można zamoczyć w polewie.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Inne dodatki
patyczki do szaszłyków

Składniki

Ciasto
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Do masy
6 łyżeksoku pomarańczowego
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudź i zdejmij foremki.

3

Dekorowanie

Babeczki pokrusz na małe kawałeczki, dodaj sok i razem zagnieć. Z ciasta ulepi małe kuleczki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będą płynne przelej do miseczek (każdą osobno). Połowę kulek zamocz w białej polewie, natomiast drugą połowę w polewie deserowej. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

4

Wersja z marcepanem

100 g zmielonych migdałów, 100 ml śmietanki 30 % tł., 1 tabliczka białej czekolady (rozpuszczonej), ½ łyżeczki Aromatu migdałowego Dr. Oetkera. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj migdały, śmietankę, rozpuszczoną czekoladę i aromat. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

5

Wersja z kokosem

50 g wiórek kokosowych, 100 ml śmietanki 30 % tł., 3 łyżki ajerkoniaku lub innego likieru. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj wiórki kokosowe, śmietankę i alkohol. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

Porady i wskazówki

  • Koniec patyczków przed nałożeniem kulek można zamoczyć w polewie.