Flag

Babeczki czekoladowe z polewą SŁONY KARMEL

12 sztuk
Średni
20 min
Babeczki czekoladowe z polewą SŁONY KARMEL
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
2 szt.jajek
250 mlmleka
125 mloleju
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
350 gmąki
180 gcukru
2 łyżkikakao
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
150 gmasła
4 łyżkimleka
2 opak.Polewy do gotowania SŁONY KARMEL z solą morską Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy do gotowania SŁONY KARMEL z solą morską Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mokre składniki: jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy wymieszaj w misce do połączenia składników. 
W drugiej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia (mikserem lub rózgą kuchenną).
Papilotki wypełniamy masą do ¾ wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 175°C.

Babeczki pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

2

Dekorowanie

Wydrąż środek babeczki na średnicę ok. 1 cm.
W rondelku na małym ogniu rozpuść 150 g masła z 4 łyżkami mleka. Mieszaj łyżką do momentu rozpuszczenia się masła. Odstaw rondelek z palnika, wsyp zawartość opakowania z polewą i energicznie wymieszaj do połączenia się składników. Cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia polewy, podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania i uzyskania gładkiej konsystencji. 
Część polewy wlej do środka każdej babeczki i przykryj odciętą wcześniej częścią ciasta. Całość polej pozostałą polewą.