Flag

Złociste pierniczki ludziki z mąką pełnoziarnistą

ok. 120 sztuk
Średni
120 min
Pyszne pierniczki rozweselą każde święta
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmiodu
150 gmasła
450 gmąki pszennej
200 gmąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 gcukru pudru
1 szt.jajka
2 łyżeczkiSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 łyżeczkaBarwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Miód i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć dokładnie ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1/2 h do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm lekko podsypując mąką. Foremką wykrawaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Wodę doprowadzoną do wrzenia odstaw na 5 minut. Torebki z lukrami zanurz w gorącej wodzie i pozostaw na ok. 5 min. Torebkę z rozpuszczonym lukrem chwyć przez ściereczkę, wyjmij z wody i kilkukrotnie ugnieć ręką, by wyrównać strukturę lukru. Odetnij róg pierwszego opakowania i przelej do worka cukierniczego, po czym zwiąż szczelnie gumką. Drugą torebkę lukru przelej do miseczki i wymieszaj z płaską łyżeczką czerwonego barwnika. Następnie zabarwiony lukier przelej do worka. Z worków odetnij końcówkę i udekoruj pierniczki. Posypki przyklejaj na jeszcze niezastygnięty lukier.