Flag

Wianuszek z truskawkami

16 porcji
Średni
80 min
Klasyczny biszkopt przełożony galaretką z kawałkami truskawek w formie z kominkiem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
100 mlwody
2 łyżeczkicukru
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
Galaretka
800 mlwody (gorącej)
2 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
400 gtruskawek
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Do dekoracji
400 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę z kominkiem o śr. 28 cm wysmaruj masłem 
i wysyp bułką tartą (tylko dno i komin, brzegi pozostaw czyste). Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Gotową masę przelej do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Galaretka i poncz

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby nieco się schłodziła i nabrała żelowej konsystencji. W międzyczasie umyj, odszypułkuj truskawki i pokrój je na kawałki. Gdy galaretka już lekko stężeje, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Dodatkowo w oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część ułóż na spodzie formy i nasącz ponczem. Na niej rozłóż równomiernie galaretkę z truskawkami. Nasącz drugi biszkoptowy krążek i przykryj nim całość, dociśnij. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia  na całą noc. Gdy galaretka stężeje, nożem oddziel ciasto od brzegów komina, zdejmij obręcz. Przyłóż paterę i odwróć tak, aby ciasto ułożyło się na paterze.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem, całość zmiksuj na najwyższych obrotach na sztywną, puszystą masę. Bitą śmietaną posmaruj cały wianuszek, a na górze dookoła ułóż plasterki truskawek. Wstaw na ok. 1 h do schłodzenia.