Flag

Sernik "Ombre"

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Różowy sernik z fantazyjnym przejściem tonalnym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Gdy masa serowa zbyt szybko gęstnieje należy dodać kilka łyżek mleka i jeszcze raz mocno wymieszać łyżką.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Masa serowa
2 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
1000 mlmleka (schłodzonego)
300 gjogurtu naturalnego 2% tł.
2 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 gtruskawek
3 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania spodu

Tortownicę o śr. 26 cm, posmaruj masłem i wysyp mąką. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zabarw ½ łyżeczki barwnika czerwonego. Całość przelej do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z foremki i wystudź. Wierzch oraz boki ciasto obetnij nożem - ok. 1 cm z każdej strony, tak by zdjąć przypieczoną warstwę i odsłonić różowe ciasto. Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm.

3

Masa sernikowa

Do wysokiego naczynia wlej mleko. Wsyp masę sernikową i miksuj 3 min. na najwyższych obrotach. Następnie dodaj jogurt naturalny i miksuj jeszcze przez 2 min. Masę sernikową podziel na cztery równe części. Do pierwszej części dodaj ½ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na wcześniej przygotowany blat i wyrównaj łyżką. Do drugiej części masy sernikowej dodaj ¼ łyżeczki barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Do trzeciej części masy sernikowej dodaj 5 kropli barwnika i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i wyrównaj łyżką. Następnie wyłóż do tortownicy pozostałą część masy sernikowej i wyrównaj ją łyżką. Sernik włóż na ok. 1 h do schłodzenia w lodówce.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w plasterki. Sernik udekoruj truskawkami i listkami mięty bezpośrednio przed podaniem.

Porady i wskazówki

  • Gdy masa serowa zbyt szybko gęstnieje należy dodać kilka łyżek mleka i jeszcze raz mocno wymieszać łyżką.