Flag

Relish pomidorowo-selerowy

5 słoików (po 200 ml)
Średni
60 min
Idealny do przekąsek i mięs na zimno
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 gselera (oczyszczonego)
300 gpomidorów
150 gpapryki czerwonej (oczyszczonej)
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
100 gcukru
100 mloctu winnego
150 mlbiałego wytrawnego wina
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Seler umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę, zważyć 250 g. Pomidory włożyć na krótko do wrzątku (nie gotować), zdjąć skórkę, wyciąć nasady nasienne, strąki papryki umyć, pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać Żelfix wymieszany z cukrem, octem winnym, białym winem. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować cały czas mieszając przez 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorący relish nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie je zamknąć i ułożyć do góry dnem na około 15 minut.