Flag

Przekładaniec waniliowo - kajmakowy

ok. 25 porcji
Łatwy
40 min
Pyszne ciasto z kremem bez pieczenia. Proste do wykonania, a efekt finalny zaskakuje! Na przekładaniec składa się masa krówkowa, budyniowa oraz śmietanka
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
ok. 500 gherbatników
1 puszkakajmaku masy krówkowej (ok. 450 g)
750 mlmleka
100 gcukru
100 gmasła
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
20 gcukru pudru
50 gczekolady gorzkiej

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 23 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie warstwę herbatników. Masę kajmakową wyłóż równomiernie na herbatnikach i przykryj drugą warstwą herbatników. Z porcji mleka odlej do garnka ok. 500 ml, dodaj cukier i masło, zagotuj. Budynie rozmieszaj z pozostałą częścią mleka, wlej do wcześniej zagotowanego mleka. Zagotuj do zgęstnienia. Gotowy budyń wylej od razu na herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników. Owiń formę folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z pastą z wanilii i cukrem pudrem. Wyłóż równomiernie na wystudzone ciasto. Czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posyp nią wierzch ciasta. Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.

Porady i wskazówki