Flag

Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

20 porcji
Średni
40 min
Kruche ciasto z kremem z białej czekolady i malinami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Krem
200 gczekolady białej
150 mlśmietanki 30% tł.
Sos
4 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
150 gmalin mrożonych

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski. Dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę, lekko podwyższając brzeg na ok. ½ wysokości blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź wkładając je do zamrażarki na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Białą czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Śmietankę podgrzej do wrzenia i zalej nią pokrojoną czekoladę. Masę delikatnie wymieszaj i odstaw.

4

Sos malinowy

4 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Maliny mrożone przełóż do garnka i podgrzej, aż do rozmrożenia owoców. Garnek odstaw z palnika. Listki żelatyny odsącz w dłoni i dodaj do gorącego malinowego sosu, wymieszaj. Większość sosu malinowego rozsmaruj na kruchym cieście.

5

Dekorowanie

Białą czekoladę wymieszaną ze śmietanką wylej równomiernie na sos malinowy. Pozostałą resztę sosu malinowego, rozłóż na białej czekoladzie i za pomocą wykałaczki utwórz nieregularne wzory. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia czekoladowo-malinowego nadzienia.