Flag

Piernikowe serce

16 porcji
Średni
60 min
Piernikowe serce z delikatnym kremem marcepanowym, w oprawie świąteczno-zimowych dekoracji pięknie zaprezentuje się na waszym świątecznym stole
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Piernik
250 gmasła
200 gmasy marcepanowej
1 opak.Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 mlwody
Krem
0,5 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
200 gmasy marcepanowej
500 mlmleka
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
50 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Piernika XXL Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dwie formy do pieczenia w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W rondelku rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp zawartość opakowania piernika, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystko zmiksuj najpierw na niskich, później na wysokich obrotach, łącznie ok. 5 minut. Do masy dodaj pokrojony w kostkę marcepan i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanych wcześniej foremek.

2

Pieczenie

Ciasta włóż do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasta odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Marcepan pokrój na mniejsze kawałki. Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. W rondelku zagotuj resztę mleka wraz marcepanem, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się marcepanu. Dodaj rozrobiony budyń z mlekiem i ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw rondelek z ognia, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gotowy krem odstaw do schłodzenia, a następnie wstaw go do lodówki do momentu tężenia żelatyny. Gdy krem będzie gęsty, przekrój poziomo piernikowe serca i przełóż je równą warstwą masy kremowej, a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 h.

4

Dekorowanie

Opakowania z polewami wstaw do ciepłej wody, aby się rozpuściły. Polewy wlej do miseczki i wymieszaj ze śmietanką. Polewą udekoruj serca. Zanim polewa zastygnie, całość udekoruj gwiazdkami i choinkowymi opłatkami.