Flag

Mazurek wielkanocny z solonym karmelem

12 porcji
Łatwy
60 min
Uwielbiasz smak słonego karmelu? Połącz słony karmel, czekoladę i konfiturę na pysznym mazurku. Do tego piękna dekoracja posypką pastelową od Dr. Oetkera ❤
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
150 gmąki pszennej
100 gmasła (zimnego)
40 gcukru pudru
1 szczyptasoli
1 szt.żółtka
1,5 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Solony karmel
200 gcukru (drobnego)
80 gmasła
120 mlśmietanki 30% tł.
0,5 łyżeczkisoli
Dodatkowo
3 łyżkikonfitury malinowej
Ganache czekoladowy
100 gczekolady mlecznej
50 gczekolady gorzkiej
100 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
1 opak.Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Picture - Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. 
Masło pokrój w niewielką kostkę i umieść w misie miksera. Dodaj mąkę, cukier puder, sól, jajko i pastę waniliową. Ciasto krótko zagnieć tylko do połączenia składników i odstaw na godzinę do lodówki.
Kwadratową formę o boku 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy, dotnij do krawędzi. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i obłóż ciasto dookoła, tworząc wyższy rant.

2

Pieczenie

Ciasto piecz do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Solony karmel

W garnku z grubym dnem podgrzewaj cukier na małej mocy palnika. Powinien całkowicie się rozpuścić i mieć jasno bursztynowy kolor (uważaj, aby nie przypalić cukru – karmel stanie się gorzki). Dodaj pokrojone w kostkę masło i energicznie mieszaj przez kilka minut, aż składniki się połączą. Małym strumieniem dolewaj śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minut, aż składniki połączą się i uzyskasz gładką, jednolitą masę. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.


Spód wysmaruj konfiturą malinową, następnie wyłóż karmel. Odstaw do lodówki na czas przygotowania czekoladowego ganache.

4

Ganache czekoladowy

Czekolady drobno posiekaj, śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Zalej czekoladę, odstaw na minutę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
¾ czekolady wylej na masę karmelową i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Pozostały ganache odstaw do lodówki, co kilka minut mieszając, aż zgęstnieje i stanie się plastyczny. Przełóż go do woreczka z tylką i udekoruj mazurek.

5

Dekorowanie

Mazurek udekoruj pastelową Magią Barw tworząc ulubiony wzór.Baw się i dekoruj z fantazją!

Porady i wskazówki