Flag

Marcepanowe świnki

12 porcji
Średni
60 min
Wesołe świnki siedzą sobie na słodkich babeczkach
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i formować kształty.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
100 mloleju
Do dekoracji
400 gmasy marcepanowej
100 gcukru pudru
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie podziel masę na 3 części: 100 g (do zrobienia zielonej trawy), 280 g (do zrobienia świnek) oraz 20 g (do przygotowania kwiatków).


100 g masy zabarw na zielono dodając 10-13 kropli zielonego barwnika. Masę cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki (o śr. 7 cm) wytnij kółka.


Picture - swinka elementy.jpg

280 g masy zabarw na różowo dodając 8-10 kropli czerwonego barwnika. Następnie przygotuj części świnki. Z zabarwionej masy uformuj wałek o śr. ok. 3 cm, następnie potnij go na kawałki o dł. 3 cm i uformuj z nich kulki. Wykałaczką wykonaj dwie dziurki na oczy. Nóżki świnek uformuj z małych, lekko wydłużonych kuleczek, naciętych wykałaczką, by powstały raciczki. Ryjek świnki uformuj z wałeczka o śr. 1 cm, podzielonego na 1 cm, lekko zaokrąglone odcinki. Przy pomocy wykałaczki wykonaj dwie dziurki i buzię świnki. Uszy uformuj z małych, spłaszczonych, przeciętych na połowę kuleczek. Uszy można zabawnie zagiąć. Cienki paseczek z masy marcepanowej zawiń jak serpentynę, aby powstał ogonek świnki. Elementy świnki można łączyć, zwilżając je delikatnie wodą lub użyć do tego rozrobionego lukru. Na tułów świnki nakładaj ryjek, z boku głowy umieść uszy, od spodu przyklej nóżki, a z tyłu ogonek. Perełki przyklej jako oczy świnki.


Niezabarwioną masę marcepanową cienko rozwałkuj i przy pomocy wykrawaczki wytnij małe kwiatki. Na środek kwiatków przyklej perełki.


Na wierzch babeczek ułóż zielone kółka i udekoruj świnkami oraz kwiatkami.

Porady i wskazówki

  • Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i formować kształty.