Flag

Konfitura z nektarynek i porzeczek

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Smak lata zamknięty w słoiku na zimowe dni
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gnektarynek
250 gporzeczek czerwonych
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1 szczyptaKwasu cytrynowego Dr. Oetkera
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Nektarynki umyj, usuń pestki, drobno pokrój. Porzeczki umyj, oderwij szypułki. Owoce połącz, dodaj Żelfix i kwas cytrynowy. Całość wymieszaj i gotuj 1 minutę. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 1 - 2 minuty. Gotową konfiturę nałóż do wypasteryzowanych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.