Flag

Dżem truskawkowo-czereśniowy

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
40 min
Dżem z trsukawek i czereśni z Żelfixem 2:1
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
750 gtruskawek (bez szypułek)
250 gczereśni (bez pestek)
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Owoce umyj i osusz. Truskawki odszypułkuj, a czereśnie wypestkuj. Owoce pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka, wsyp zawartość opakowania Żelfixu i dokładnie wymieszaj. Garnek umieść na ogniu. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier i cały czas mieszajac czekaj do momentu, aż znowu się zagotuje. Gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę. Usuń pianę z wierzchu i przełóż dżem do wcześniej wyparzonych słoików. Pozostaw na 5 minut do góry dnem.