Flag

Dżem truskawkowo-ananasowy z Żelfixem 3:1

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Połączenie truskawki i egzotycznego smaku ananasa
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
700 gtruskawek (odszypułkowanych)
450 gananasów w puszce
350 gcukru
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiKwasu cytrynowego Dr. Oetkera
100 mlsoku ananasowego

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odsączyć i odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki. Ananasy odsączyć, rozdrobnić na małe cząstki (soku nie wylewać). Cukier wymieszać z Żelfixem. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, kwas cytrynowy, sok ananasowy. Konfiturę doprowadzić do zagotowania dokładnie mieszając, gotować 3 minuty.


Gorące natychmiast nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna). Ułożyć do góry dnem na około 5 minut.