Flag

Domowe pierniczki – Sprawdzony Przepis

ok. 100 sztuk
Łatwy
20 min
Domowe, tradycyjne pierniczki z dodatkiem miodu i aromatycznych przypraw. Wypróbuj ten sprawdzony przepis!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Pierniczki po upieczeniu będą twarde, takie idealnie nadają się do dekorowania. Jeśli chcesz aby pierniczki zmiękły wówczas włóż je do pojemnika razem kawałkiem jabłka, zamknij i poczekaj aż wchłoną wilgoć z jabłka. Jabłko wymieniaj co jakiś czas na nową cząstkę.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
300 gmiodu
150 gmasła
1 łyżeczkaPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
450 gmąki pszennej
200 gmąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
2 łyżeczkiSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1

Ciasto na pierniczki

Miód, masło i przyprawę umieść w rondelku. Podgrzej całość do rozpuszczenia się składników, mieszając od czasu do czasu. Przelej do większej misy i odstaw do przestudzenia.
Obie mąki wymieszaj z sodą i cukrem pudrem, a następnie wsyp do przestudzonego płynu.
Dodaj jajko i zagnieć całość na jednolite ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-40 minut do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 3 mm, wycinaj z niego pierniczki i układaj na blasze.

2

Pieczenie

Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 8-10 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • Pierniczki po upieczeniu będą twarde, takie idealnie nadają się do dekorowania. Jeśli chcesz aby pierniczki zmiękły wówczas włóż je do pojemnika razem kawałkiem jabłka, zamknij i poczekaj aż wchłoną wilgoć z jabłka. Jabłko wymieniaj co jakiś czas na nową cząstkę.