Flag

Czekoladowe bezy z gruszkami i sosem toffi

ok. 4 porcje
Średni
60 min
Słodka przyjemność z gruszkami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Bezy można przygotować nawet dzień wcześniej przed podaniem. Należy przechowywać je w suchym miejscu.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Bezy
2 szt.białka
1 szczyptasoli
120 gcukru
1 łyżkakakao
1 łyżkamąki ziemniaczanej
Do dekoracji
0,5 puszkigruszek w syropie
250 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak.Sosu toffi Dr. Oetkera
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Sosu toffi Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Masa na bezy powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec przesiać do masy z białek kakao i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Z gotowego ciasta uformować na wcześniej przygotowanej blaszce 8 bez o średnicy ok. 8 cm.

2

Pieczenie

Bezy wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 130 °C


Bezy po upieczeniu muszą być z wierzchu i od spodu suche. Następnie wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

3

Masa śmietankowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix.

4

Dekorowanie

Na talerzyki deserowe nałożyć po jednej bezie. Na bezy nałożyć połowę śmietany (można to zrobić rękawem cukierniczym lub łyżką) i część gruszek pokrojonych w plasterki. Owoce przykryć drugą bezą, nałożyć resztę śmietany i owoców. Całość polać sosem toffi i ozdobić listami mięty.

Porady i wskazówki

  • Bezy można przygotować nawet dzień wcześniej przed podaniem. Należy przechowywać je w suchym miejscu.