
Czekoladowe babeczki na Walentynki
Składniki
Przygotowanie:
Lukier domowy wsyp do miseczki, dodaj ok. 2-2,5 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2-3 minuty (możesz użyć też miksera ustawiając go na najniższe obroty). Następnie dodaj odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania pożądanego koloru. Gotowy lukier przełóż do woreczka z niewielką, okrągłą końcówką i na papierze do pieczenia narysuj serduszka, a wewnątrz nich „esy-floresy”, tak żeby się ze sobą stykały. Całość odłóż do wyschnięcia na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki wystudź.
Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem Kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj nim babeczki.
Gotowe babeczki wstawiłam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed samym podaniem każdą babeczkę oprószyłam perełkami i udekoruj ażurowym serduszkiem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Czekoladowe bezy z gruszkami i sosem toffi

Tarta z owocami

Sernikobrownie z polewą CZARNĄ Błyszczącą

Witaj Gwiazdko!

Czekoladowe Mascarpone z wiśniami

Czekoladowe ciasto Baby Jagi
