
Czekoladowe ciasto Baby Jagi
Składniki
Przygotowanie:
Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyłóż równomiernie na blasze.
Wstaw do podgrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Polewy rozpuść w kapieli wodnej i udekoruj ciasto zosatwiając 2-3 łyżeczki polewy na przymocowanie elementów dekoracyjnych. Po zastygnięciu polewy na cieście ostrym nożem natnij linie, tak aby powstało 16 prostokątów (6,5 x 9 cm). Połowę oprósz cukrem pudrem przy pomocy szablonu wykonaj wzór kotka.
20 g lukru plastycznego odłóż na buzie czarownic, pozostałą cześć zabarw na różowo dodając kilka kropel barwnika czerwonego. Białą i różową masę rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem. Z białej masy wytnij 8 twarzy czarownic, a z różowego lukru wytnij 8 trojkącików i 8 paseczków (na kapelusze) i 8 płaszczy. Czarownice przyczep do ciasta razem z połówką paluszka za pomocą pozostałej polewy (jesli polewa zastygła rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej).
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone

Tarta z masą śmietanową z owocami leśnymi

Sernik kajmakowy z orzeszkami

Kruche babeczki z budyniem bananowym i truskawkami

Czekoladowe bezy z gruszkami i sosem toffi

Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką
