Flag

Cytrynowy sernik z serków homogenizowanych

ok. 12 - 15 porcji
Łatwy
20 min
Sernik na zimno z serków homogenizowanych na spodzie z herbatników. Prosty w przygotowaniu, zasmakuje każdemu!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Możesz użyć gotowych bezików, dostępnych w sklepach.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
140 gherbatników
70 gmasła (rozpuszczonego)
Masa z serków homogenizowanych
600 gserka homogenizowanego waniliowego ( w temp. pokojowej)
2 płaskie łyżkicukru pudru
1 - 2 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
0,5 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Masa cytrynowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
Bezy
2 szt.białka
80 gcukru
Do dekoracji
1 szt.skórki z cytryny

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera
1

Spód

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki pokrusz na piasek i połącz dokładnie z rozpuszczonym masłem. Wysyp równomiernie na dno formy, wyrównaj łyżką i dociśnij aby utworzyć spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy z serków homogenizowanych.

2

Masa z serków homogenizowanych

Do przygotowania masy użyj serków w temperaturze pokojowej.
Serek umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier z wanilia i wymieszaj dokładnie.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.
Następnie rozpuść (nie gotuj), dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj a potem przelej do pozostałej masy i dokładnie połącz energicznie mieszając.
Gotową masę wylej na spód z herbatników, wyrównaj i odstaw na ok. 1-1,5 h do stężenia.

3

Masa cytrynowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość torebki z masą śmietanową cytrynową i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłóż na masę z serków homogenizowanych i delikatnie wyrównaj. Wstaw do schłodzenia na ok. 3 h.

4

Bezy

Piekarnik nagrzej do 110°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka i cukier umieść w misie miksera. Ubijaj na wysokich obrotach miksera do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj niewielkie beziki.
Piecz przez 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego wystudzenia. 

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C

5

Dekorowanie

Wystudzone i upieczone beziki pokrusz na masę cytrynową. Zetrzyj na nie skórkę z cytryny.

Porady i wskazówki

  • Możesz użyć gotowych bezików, dostępnych w sklepach.