Flag

Chutney rabarbarowy

ok. 10 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Idealny na letnie dni chutney rabarbarowy z nutką imbiru
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
50 gmigdałów (płatki)
1000 grabarbaru
600 mlwody
100 gjabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
250 gmalin
250 gcebuli czerwonej
100 grodzynek
150 mloctu winnego lub balsamicznego
1 łyżeczkacynamonu
10 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
750 gcukru
1 szczyptasoli
0,5 łyżeczkiimbiru (mielonego)

Zobacz produkty

Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.


Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.


Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, maliny przebrać, cebulę obrać i drobno posiekać.


Wszystkie składniki, oprócz przypraw przełożyć do garnka, wlać wodę.Chutney doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i imbirem. Gotować jeszcze 5 min.


Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki. Słoiczki ustawić do góry dnem na 5 minut.