W garnuszku na małym ogniu roztopić masło z czekoladą. Odstawić do wystygnięcia. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijać przez 4-5 minut aż powstanie puszysta masa. Wolnym strumieniem dolać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej blachy wlać ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i odłożyć ok. 50 g, zabarwić barwnikiem zielonym do uzyskania pożądanego koloru i przecisnąć przez małe sitko, aby powstała struktura trawy.
Pozostałą masę marcepanową podzielić na dwie części. Jedną część zabarwić barwnikiem czerwonym i ulepić 8 kapeluszy muchomorów. Z pozostałej masy ulepić nóżki grzybów. Kapelusze i nóżki muchomorów skleić ze sobą przy pomocy białego pisaka cukrowego. Następnie pisakiem namalować kropki na kapeluszach grzybków. Muchomorki oraz trawkę przykleić do ciasta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :60 minTrudnyok. 20 porcji