PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Złociste pierniczki ludziki z mąką pełnoziarnistą

Pyszne pierniczki rozweselą każde święta

o 120 sztuk

średnie 120 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Złociste pierniczki ludziki z mąką pełnoziarnistą

Ciasto:

300 g miodu
150 g masła
450 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
100 g cukru pudru
1 szt. jajek
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miód i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć dokładnie ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1/2 h do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm lekko podsypując mąką. Foremką wykrawaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

Po upieczeniu pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Wodę doprowadzoną do wrzenia odstaw na 5 minut. Torebki z lukrami zanurz w gorącej wodzie i pozostaw na ok. 5 min. Torebkę z rozpuszczonym lukrem chwyć przez ściereczkę, wyjmij z wody i kilkukrotnie ugnieć ręką, by wyrównać strukturę lukru. Odetnij róg pierwszego opakowania i przelej do worka cukierniczego, po czym zwiąż szczelnie gumką. Drugą torebkę lukru przelej do miseczki i wymieszaj z płaską łyżeczką czerwonego barwnika. Następnie zabarwiony lukier przelej do worka. Z worków odetnij końcówkę i udekoruj pierniczki. Posypki przyklejaj na jeszcze niezastygnięty lukier.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Złociste pierniczki ludziki z mąką pełnoziarnistą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 201kJ
48kcal
1557kJ
372kcal
Tłuszcz 1.18g 9.04g
Węglowodany 8.74g 67.25g
Białko 0.66g 5.11g