PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zaparzana drożdżowa babka waniliowa

Puszysta i przyjemnie waniliowa babka z dodatkiem suszonej żurawiny. Zaparzanie ciasta powoduje, że dłużej zachowuje świeżość. Idealna na Wielkanoc.

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Zaparzana drożdżowa babka waniliowa

Babka:

500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
250 ml mleka
4 szt. żółtek
1 szt. jajek
120 g cukru
100 g masła (rozpuszczonego i ciepłego)
3 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 g żurawiny suszonej

Lukier:

150 g cukru pudru
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 - 2 łyżki wody (gorącej)

Do dekoracji:

20 g żurawiny suszonej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę i odsyp szklankę mąki do miski. Do pozostałej ilości mąki dodaj drożdże i wymieszaj. Zagotuj mleko i zalej nim szklankę mąki. Zaparzoną mąkę dodaj do mąki z drożdżami i wymieszaj.

Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj masę jajeczną, rozpuszczone masło i cukier. Żurawinę oprósz mąką i dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz, a następnie przełóż do formy, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Cukier puder rozprowadź z cukrem z wanilią i 1 łyżką gorącej wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. Udekoruj żurawiną.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zaparzana drożdżowa babka waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1528kJ
365kcal
1340kJ
320kcal
Tłuszcz 10.46g 9.18g
Węglowodany 60.60g 53.16g
Białko 7.09g 6.22g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!