PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zaparzana drożdżowa babka waniliowa

Puszysta i przyjemnie waniliowa babka z dodatkiem suszonej żurawiny. Zaparzanie ciasta powoduje, że dłużej zachowuje świeżość. Idealna na Wielkanoc.

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Zaparzana drożdżowa babka waniliowa

Babka:

500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
250 ml mleka
4 szt. żółtek
1 szt. jajek
120 g cukru
100 g masła (rozpuszczonego i ciepłego)
3 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 g żurawiny suszonej

Lukier:

150 g cukru pudru
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 - 2 łyżki wody (gorącej)

Do dekoracji:

20 g żurawiny suszonej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę i odsyp szklankę mąki do miski. Do pozostałej ilości mąki dodaj drożdże i wymieszaj. Zagotuj mleko i zalej nim szklankę mąki. Zaparzoną mąkę dodaj do mąki z drożdżami i wymieszaj.

Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj masę jajeczną, rozpuszczone masło i cukier. Żurawinę oprósz mąką i dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz, a następnie przełóż do formy, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Piekarnik gazowy:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Cukier puder rozprowadź z cukrem z wanilią i 1 łyżką gorącej wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. Udekoruj żurawiną.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zaparzana drożdżowa babka waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1528kJ
365kcal
1340kJ
320kcal
Tłuszcz 10.46g 9.18g
Węglowodany 60.60g 53.16g
Białko 7.09g 6.22g